Stephen Beale

Beeldhouwer, meubelmaker en straattekenaar, voor mij een allesbehalve onwaarschijnlijke combinatie.

Ik ben opgegroeid onder de rook van Londen en heb mijn leven verplaatst naar Houwerzijl op het Hoogeland van Groningen. “Mijn interesse in beeldhouwen is min of meer toevallig ontstaan als een tijdverdrijf tijdens het liften in Australië. Hier heb ik een twintigtal houten beeldjes staan uitkerven aan de kant v.d. weg. Door elk werkstuk, van alle kanten in mijn handpalm te kunnen bekijken, kon ik vanuit ieder punt als het ware een ander beeld zien. Hoe vormen en vlakken in elkaar vloeien of met elkaar botsen, boeide mij toen net zoveel als nu.” Bij elke splinter die ik van een blok steen af hak of een krijtstreepje dat ik aan een straattekening toevoeg, ontstaat een uniek beeld waarvan ik de enige getuige ben.

Het ene kunstwerk wordt opgebouwd, het andere ontstaat door afbreken, zoals het leven. Dit ervaar ik telkens weer als een verrijkende ervaring.
Het proces van creëren is voor mij als een wandeling in een onbekend bos of een stad waardoor ik bij iedere stap verrast en geïnspireerd raak.
Vaak ontmoet ik de figuren van de komende beelden tijdens deze wandeling als het ware.

Mijn kasten en houten beelden worden opgebouwd en grotendeels gemaakt van tweedehands hout en afvalmaterialen. Gebruikt hout geeft een werkstuk nog een extra dimensie en vertelt een verhaal.

www.stephenbeale.nl

Sluit Menu